Home ⁄ Hvis jernmangel / jernmangelanemi

Hvis jernmangel / jernmangelanemi

Hvis jernmangel / jernmangelanemi
Jernmangel er anemi (blodmangel) på grunn av lavt jern i blodet. Dette betyr at legemet har et lavt antall røde blodlegemer og / eller lave nivåer av oksygen-bindende hemoglobin emne. Hvis du mistenker at du har lave jernnivåer, ta kontakt med lege eller jordmor.
Uforklarlig tretthet, hodepine, svakhet og konsentrasjonsvansker er vanlige symptomer på anemi skyldes jernmangel (jernmangelanemi).
Risikoen for jernmangel øker hvis du er gravid, blodgivere, glutenfri, har tunge perioder eller spise vegansk kosthold. Sterk vekst i puberteten og visse sykdommer kan også gi jernmangel.
Årsaker til jernmangel
tapene økte jern (for eksempel tung menstruasjonsblødning, blodtapping, sår)
Økte jern krav (graviditet, overdreven lengde vekst i puberteten)
Redusert jern opptak (f.eks gluten allergi, kirurgi i mage / tarm)
For lite jern i kosten (f.eks ubalansert diett eller vegansk kosthold)
jern funksjon
Mesteparten av jern i kroppen finnes i de røde blodcellene, resten lagres hovedsakelig i leveren og benmarg. De røde blodlegemene bærer oksygen til kroppens celler. Når jernmangel reduserer antall røde blodceller og cellene ikke får nok oksygen. Cellene trenger oksygen for å frigjøre energi, og derfor fører til jernmangel energi mangel som kan gjøre oss til å bli sliten og svak.
Symptomer på jernmangel
Tretthet, svakhet, hodepine, svimmelhet, konsentrasjonsvansker, følelse kald, kortpustethet, hjertebank, øresus.
Hva kan du gjøre med jernmangel?
For å unngå at små mengder av jern i kroppen anbefales en jernrike diett inneholdende for eksempel kjøtt, belgfrukter (erter, bønner, kikerter, linser, peanøtter), innmat, blodpølse, helkorn, spinat, bananer, tørket frukt og mørk sjokolade. Spis vitamin C til maten du øke jern absorpsjon.
Hvis du er blodfattig på grunn av utilstrekkelig jern er ikke nok jern fra maten, så har du sannsynligvis trenger behandling med medikamenter.