Home ⁄ Jernmangel ⁄ De 5 vanligste årsakene til jernmangel

De 5 vanligste årsakene til jernmangel

Alle kan rammes av jernmangel, men det er noen grupper som er mer utsatte enn andre. Jernmangel betyr at jerndepotene dine er tomme – og at du må fylle på for at det ikke skal føre til anemi og blodmangel.

Jernmangel kan skyldes mange ulike, både alvorlige og mindre alvorlige, ting. Men sjansen for å bli rammet er størst dersom du spiser jernfattig kost, er gravid eller blodgiver.

Dersom du føler deg trøtt og giddesløs, og i tillegg tilhører en av risikogruppene, bør du rådføre deg med lege. Dersom du har fått konstatert jernmangel, er det sjelden nok å endre spisevaner eller drikke jernsaft som inneholder mye jern. For å øke jernverdiene, blir man ofte anbefalt å ta jerntilskudd for å normalisere verdiene.

Gravide
Under graviditeten øker blodmengden i kroppen. Det krever mer jern for at kroppen skal produsere mer hemoglobin, et protein som binder og transporterer oksygen rundt i kroppen. Den voksende morkaken krever også mer jern jo lenger ut i graviditeten man kommer. Og i tillegg henter barnet sitt jernbehov fra moren, noe som gjør at mange gravide rammes av jernmangel og trenger jerntilskudd før barnet fødes.

Blodgivere
Når du gir blod, mister du av naturlig årsaker mye jern, og derfor tilbys du som blodgiver jerntabletter for å erstatte det jernet du har mistet. Ettersom det tar minst 3-4 uker før kroppen har produsert de røde blodlegemene som du mistet, er det fint å ta tabletter for å hjelpe kroppen med å gjenvinne normale jernverdier.

Veganere
Det finnes først og fremst jern i innmat og kjøtt, men også i grønnsaker. Kroppen vår er imidlertid ikke så flink til å absorbere jern fra planteriket, og derfor kan det være ekstra viktig for deg som veganer, vegetarianer og fleksitarianer å ha kontroll over jernverdiene dine. Ved behov kan du ta ekstra jerntilskudd for å forebygge og unngå jernmangel. Snakk alltid med lege først.

Kvinner i fertil alder
Kvinner som menstruerer har en høyere risiko for å rammes av jernmangel. Det kan være vanskelig å få i seg den nødvendige mengden på 15 mg per dag gjennom maten, ikke minst siden kroppen bare tar opp mellom 5 og 10 prosent av jernet i maten. Dersom du blør mye og ofte og kjenner deg trøtt og giddesløs, bør du snakke med lege.

Glutenintoleranse (cølikali)
Cøliaki er en tilstand som innebærer at slimhinnen i tynntarmen ødelegges av betennelser som i sin tur oppstår når kroppen reagerer på gluten. Ettersom jern tas opp i den øvre delen av tynntarmen, kan det være ekstra viktig for dem som akkurat har fått konstatert glutenintoleranse å også kontrollere jernverdiene sine.