Home ⁄ Jernmangel ⁄ Slik vet du om du lider av jernmangel – de vanligste symptomene

Slik vet du om du lider av jernmangel – de vanligste symptomene

Føler du deg trøttere enn vanlig, har vanskeligere for å konsentrere deg og har oftere vondt i hodet? Da kan det hende du lider av jernmangel – en av våre aller vanligste mangelsykdommer.

I henhold til WHO er jernmangel den vanligste mangelsykdommen verden etter proteinmangel, og i Sverige er det så mange som hver tredje kvinne i fertil alder og hver annen tenåringsjente som lider av jernmangel.

Hvor sterke symptomene er, avhenger av hvor stor jernmangelen er, men det kan også variere fra person til person. Dersom mangelen øker sakte, kan kroppen dessuten vende seg til den, og da kan symptomene være milde selv om jernmangelen er alvorlig.

Den enkleste måten å fastslå om man lider av jernmangel, er å ta en blodprøve. Da ser legen raskt hvordan jernverdiene dine er. Dersom du ikke lider av en sykdom eller har mistet uvanlig mye blod på kort tid, kan man enkelt korrigere jernmangelen ved hjelp av jerntilskudd. De kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

Her er de vanligste symptomene på jernmangel

Trøtt og energiløs

Kroppen trenger jern for å produsere hemoglobin. Hemoglobin finnes i de røde blodlegemene som transporterer oksygen rundt i blodet. Dersom vi ikke har tilstrekkelig med friske, røde blodlegemer, blir vi slappe og orker mindre.

Svimmelhet og hjerteklapp
På samme måte kan lave jernverdier gi deg en følelse av svimmelhet, og noen opplever også hjerteklapp.

Uvanlig slapp
Jernmangel fører til redusert fysisk kapasitet og utholdenhet. Dersom du blir uvanlig trøtt etter en normal treningsøkt, kan det være et tegn på at kroppen trenger mer jern.

Mer andpusten
Dersom du blir raskere andpusten og må ta pauser for å hente deg inn igjen, kan det skyldes jernmangel. Med for lite jern, blir det vanskeligere for kroppen å ta opp oksygen.

Dårligere konsentrasjon
Opplever du at det blir vanskeligere å konsentrere seg og være konsentrert over lengre tid? Det kan skyldes flere ting, men ett alternativ kan være jernmangel.

Uvanlig blek
Er hudene din blekere enn vanlig? Det kalles anemi eller blodmangel og er et tydelig tegn på jernmangel.

Nedstemt
Jernmangel kan også gi symptomer som minner om depresjon, en følelse av nedstemthet og slapphet.