Home ⁄ Gravid ⁄ Derfor øker jernbehovet ditt under graviditeten

Derfor øker jernbehovet ditt under graviditeten

Trøtt, giddesløs og andpusten? En graviditet stiller høye krav til kroppen, og så mange som ni av ti rammes av lave jernverdier. Derfor er det viktig, både for deg og barnet, at du kontrollerer jernnivået.

I graviditetens 40 uker øker jernbehovet ditt med 1200 mg. Det høres kanskje ikke ut som så mye når 100 gram blodpølse inneholder 20 000 mg jern. Men kroppen tar bare opp mellom 5 og 10 prosent av jerninnholdet i maten og kan bare lagre det i noen få uker. Derfor er det viktig at du allerede fra begynnelsen av graviditeten kontrollerer verdiene dine og snakker med lege eller jordmor om du trenger jerntilskudd.

Det finnes flere grunner til at du som gravid tenger mer jern. Mengden

blod i kroppen øker under hele graviditeten og gjør at du trenger mer jern for å kunne danne røde blodlegemer. Det er de røde blodlegemene, hemoglobinet, som transporterer oksygen rundt i kroppen.

I takt med at fosteret og morkaken vokser, øker også behovet for mer jern. Det er også mange som mister en del blod under fødselen, noe som stiller krav til gode jernverdier.

Det er viktig å unngå jernmangel i graviditeten – både for din egen og barnets skyld. Jernmangel kan ellers overføres til barnet som trenger jern for å utviklet kroppsvevet. Jernmangel kan også påvirke hvordan barnets hjerne og kognitive funksjoner utvikles.

 

Slik øker behovet for jern under graviditeten

 

Når du blir gravid

En normal blodverdi ligger på omkring 120-130 g/l. Dersom du ikke har spesielt lave jernverdier, trenger du ikke å ta jerntilskudd allerede nå. Derimot kan det være lurt å spise jernrike matvarer for å forebygge jernmangel på et tidlig stadium. Snakk gjerne om spisevanene dine med fastlege eller jordmor så snart du vet at du er gravid.

 

Fra uke 20

Nå har blodmengden økt fra 4 til 4,5 liter i kroppen din, og for mange har også blodverdiene sunket. Det er først og fremst blodvolumet som øker, og det innebærer at du trenger ekstra jern for å sikre at produksjonen av hemoglobin øker i samme takt. I tillegg går så mye som en tredel av jernet ditt over til fosteret som begynner å fylle sine egne depoter i takt med at det vokser.  Fra uke 20 anbefaler også Folkehelseinstituttet at du tar ekstra jerntilskudd frem til fødselen dersom jernverdiene dine er lave. Snakk med jordmor dersom du føler deg usikker.

 

 

Før fødselen

Ved en fullgått graviditet har blodvolumet økt til 5,2 liter. Mange kvinner mister en del blod under fødselen, og med lave jernverdier er det en risiko for at dette kan føre til blodmangel. Under en normal fødsel mister kroppen 200 mg jern. Dersom du føler deg usikker, eller uvanlig trøtt eller andpusten, be jordmor sjekke jernverdiene dine.