Home ⁄ Jernmangel ⁄ Derfor trenger kroppen din jern

Derfor trenger kroppen din jern

Jern bidrar til mange viktige funksjoner i kroppen – ikke minst oksygentransport og danning av røde blodlegemer.

Likevel er jernmangel verdens vanligste mangelsykdom – grunnen er at kroppen bare tar opp mellom fem og ti prosent av det jernet som finnes i maten.

 

Uten jern blir vi snart påvirket – vi kan få blodmangel og bli bleke og trøtte. Med hva er det jernet bidrar med, og hvorfor kan vi ikke leve uten?

Kroppen trenger oksygen for å fungere. Oksygen transporteres rundt i kroppen via blodet, det vil si det er egentlig de røde blodlegemene som gjør dette mulig.

For å kunne produsere det jernrike proteinet hemoglobin, som utgjør en av byggesteinerne i de røde blodlegemene, trenger kroppen jern.

Jern er en viktig forutsetning for at de røde blodlegemene skal kunne transportere oksygen til cellene i kroppen. Jern brukes også for å danne DNA og bidra til andre viktige prosesser i kroppen.

 

Likevel er det mange som lider av jernmangel. Vi kan ikke produsere jern selv, men er avhengig av at vi får det i oss via maten. Ettersom opptaksevnen er så lav, er det mange som trenger jerntilskudd. Duroferon® bidrar til å fylle kroppens depoter og forebygger dermed blodmangel.

Det er spesielt vanlig av blodgivere, gravide og menstruerende kvinner lider av blodmangel. Dersom du mistenker at du er en av dem, kan du ta kontakt med et legekontor i nærheten for å få tatt en blodprøve. En enkel test viser om du lider av jernmangel.