Home ⁄ Gravid ⁄ Slik påvirker jernmangel barnet under svangerskapet

Slik påvirker jernmangel barnet under svangerskapet

Jernbehovet øker under svangerskapet, og få kvinner har så velfylte jernlagre at de klarer å oppfylle kroppens økte behov. Jernmangel påvirker deg som gravid – men også barnet som vokser i magen.

 

Det er heldigvis enkelt å kontrollere jernverdiene i svangerskapet. Når du er gravid, fører det økte blodvolumet, fosterets og morkakens vekst og til slutt fødselen til at kroppen trenger mer jern. Totalt regner man med at 1200 mg ekstra jern trengs frem til fødselen – og så stort jernlager antar man at det bare er annenhver gravid som har.

 

Jernmangel gir symptomer som trøtthet, svimmelhet og hjertebank. Det øker også risikoen for blant annet hjertesvikt. Men jernmangel som gir opphav til blodmangel, øker også risikoen for fosteret. Kvinner med blodmangel har høyere risiko for å få spontanabort, og barnet risikerer blant annet å bli født for tidlig og med lavere fødselsvekt.

 

En ubehandlet jernmangel under svangerskapet overføres til barnet, og ettersom jern er nødvendig for å utvikle flere viktige organer, kan jernmangel påvirke hjernens vekst og barnets kognitive utvikling.

 

Derfor anbefales mange gravide å ta jerntilskudd, i samråd med jordmor, først og fremst i de siste to trimestrene. Føler du deg usikker, kan du be om å få ta en blodprøve.