Jernmangel er en av de vanligste mangelsykdommene – men ofte merker du ikke engang at du er rammet. Heldigvis finnes det måter å forebygge og forhindre jernmangel på.
Jern er en av de stoffene som kroppen ikke klarer å produsere på egen hånd – i stedet må vi få i oss det viktige næringsstoffet gjennom kosten. Derfor er det viktig å ha kontroll på jernverdiene dine og kontakte lege eller jordmor hvis du opplever noen av symptomene.
Det første vi bør gjøre for å forebygge jernmangel er å spise variert og jernrik kost. Storfekjøtt, fiberrike kornprodukter, lever og egg er gode kilder til jern. Jern finnes også i mindre mengder i grønnsaker som brokkoli og spinat, tørket frukt, nøtter og frø.
Hvor godt kroppen tar opp jern, avhenger delvis av hva slags type jern det dreier seg om. I matvarer finnes det to typer jern – hemjern, som finnes i kjøttprodukter og blodmat, og ikke-hemjern, som finnes i vegetabilske matvarer.
Hemjernet er betydelig lettere for kroppen å ta opp. Kroppen klarer å utnytte ca. 25 prosent av alt hemjernet i maten. For grønnsaker, bønner og frukt klarer kroppen å ta opp mellom 5 og 10 prosent. Disse matvarene inneholder også betydelig mindre jern enn for eksempel kjøtt og er derfor ikke like effektive jernkilder.
Det første du må gjøre for å forebygge jernmangel, er å kontrollere jernverdiene dine. Det gjør du ved å ta en blodprøve hos legen eller jordmor. Viser det seg at du lider av jernmangel, bør du sammen med legen finne ut hva det skyldes.
Hvis du vil forebygge jernmangel, er det flere ting du må tenke på. Kvinner er mer utsatt enn menn. Hvis du menstruerer, er det en vanlig årsak til jernmangel, særlig hvis du har kraftige blødninger. Er du gravid, øker behovet for jern, ettersom du skal oppfylle både ditt eget og fosterets jernbehov. Mengden blod i kroppen øker også, noe som gjør at kroppen trenger mer jern. Er du blodgiver, glutenintolerant, veganer eller vegetarianer, har du generelt høyere risiko for å bli rammet av jernmangel. Flere svangerskap og fødsler tett på hverandre kan også føre til at det blir vanskeligere for kroppen å fylle på jernlagrene.